STUDIE / VÝSTAVNÍ SÁL

PŮDORYS / VÝSTAVNÍ SÁL

OSVĚTLENÍ / VÝSTAVNÍ SÁL

SEVERNÍ POHLED 

VÝCHODNÍ POHLED 

JIŽNÍ POHLED 

ZÁPADNÍ POHLED / VÝSTAVNÍ SÁL 

INTERIÉR MUZEA

CHOMUTOV

Ateliér interiéru / Vedoucí práce: Ing. arch. Lucie Videcká / Místo: Chomutov, kraj Ústecký / Typ: Architektonická studie / Rok: 2019

Předmětem cvičení ateliér interiéru je architektonicko-designová studie interiéru části přízemí budovy oblastního muzea v Chomutově.


Budova, ve kterém se muzeum nachází, vznikla jako součást jezuitské koleje v roce 1591. Pro účely muzea byla upravena v 70. letech minulého století, kdy byla budova také sanována. Muzeum prostory budovy v současné době využívá pro stále expozice a výstavy, depozitář sbírkových předmětů, správní a technické zázemí muzea.


V rámci studie jsou řešeny tyto prostory:

1.01 Vstupní chodba

Vstupní chodba v slouží ke vstupu do expozic muzea i jako interní zadní vstup pro zaměstnance muzea. Z chodby se vstupuje do depozitáře archeologického oddělení, kanceláře vedoucího, kanceláře průvodců a dále do řešených prostor v rámci studie. Na chodbu navazuje schodiště vedoucí do dalších podlaží muzea, do kterých není zajištěn bezbariérový přístup. V prvním nadzemním podlaží se také nenachází sociální zařízení pro veřejnost, to je umístěno v 2.NP. Druhým problémem vstupních prosto v současnosti je, že návštěvník musí pro vstup do budovy vyčkat příchodu průvodce, který jej zavede ke kase v kanceláři. Z těchto důvodu je navrženo zmenšení kanceláře průvodců, vytvoření WC pro osoby se sníženou pohyblivostí a recepce se šatnou v současných prostorách kuchyňky. Kancelář je oddělena od chodby novou příčkou, ve které je umístěna skříň s malou uzavíratelnou kuchyňskou linkou. podlahu chodby tvoří dlaždice cihlové barvy ze 70. let, návrhem je dlažbu vyměnit za betonovou – tvarem reflektující historické klenutí stropů. Pod stropní konstrukcí se nachází neestetický podhled zakrývající technická vedení. Návrh počítá s jeho sejmutím a vytvořením zaklenutí celé vstupní chodby, které bude navazovat na současné oblouky konstrukcí. Toto zaklenu bude podpořeno svítidly v podobě zabudovaných svislých LED pásku od paty klenby po hranu nové dlažby. Nevhodné topné těleso, kryt hydrantu a pojistné skříně budou vyměněny za nové. Pojistná skříň navíc bude zakryta kapa deskou, připevněnou magneticky, s natištěnými informacemi pro návštěvníky muzea. Historické dveře, jejich obložky a okenní rámy budou renovovány a namořeny na dubový odstín tato úprava bude provedena ve všech řešených prostorách.

1.02 Přednáškový sál

Přednáškový sál navazuje na vstupní chodbu, kancelář vedoucího a výstavní sál. Současná podlaha zakrytá kobercem je ve studii nahrazena betonovou dlažbou stejnou jako ve vstupní chodbě. Nevhodné osvětlení bude nahrazeno závěsným stmívatelným LED svítidlem Halla Sant. Topná tělesa budou rovněž vyměněna. V prostoru je navrženo 30 míst k sezení na stohovatelných židlích Muuto Visu při projekci na severní stěnu. Západní stěna místnosti bude opatřena nátěrem určeným k popisovaní, pro účely přednášek.

1.03 Výstavní sál

Výstavní sál slouží jako prostor pro krátkodobé expozice. Vstupuje se do něj východní zdí z výstavního sálu. V severní zdi se nachází dveře do dílny. Podlahu tvoří parkety v rybinovém vzoru, je navržena jejich renovace. Na stropě se nachází čtyři dřevěné trámy, ty budou zakryty sádrokartonovým podhledem, ve kterém bude zapuštěna kolejnice variabilního bodového osvětlení ZUMTOBEL Supersystem II. Na stěny místnosti je navrženo umístění kovové lišty, na kterou bude možné magneticky připevnit kapa desky s vystavovaným materiálem. Pro výstavní místnost je také navržen originální variabilní výstavní nábytek inspirovaný českým výrobcem master&master. Skládající se ze čtyř základních dílů: podnož, deska stolu, skleněná deska a stojanový díl. Z těchto dílů lze vytvořit pracovní stůl (2 podnože + deska). Položením skleněné desky na blocích na pracovní sůl se vytvoří výstavní stůl, tyto stoly lze v řadách propojit prostřídáním podnoží. Výstavní stojan je možné vytvořit nasunutím stojanového dílu na podnož. Na takto vzniklý stojan se magneticky připevní kapa deska s vystavovaným obsahem. Podnož a stojanový díl jsou svařeny z ocelových trubek a komaxitovány (viz. detail). Deska stolu je tvořena březovou překližkou s vyvrtanými otvory pro nasazení na podnož. Studie počítá s variabilitou tohoto nábytku a uvádí pouze několik příkladů kompozic uspořádaní výstavního vybavení.

1.04 Dílna a sklad

Jedná se o podlouhlou místnost, na kterou skrze příčku navazuje skladovací prostor. Tato příčka je v návrhu odstraněna a nahrazena vestavnou skříní. Skříň obsahuje uzamykatelný průchod do skladu, uzamykatelné skříňky na čip, umyvadlo a další úložné prostory. Část od výšky 2800 mm do stropní konstrukce je fixní. Skříň reflektuje frézovaným reliéfem vzor rybínové podlahy výstavního sálu. Topná tělesa jsou zde nová a budou zachována. Podlaha je zakrytá starým linoleem, je navrženo jeho stržení a vyrovnání podlahy betonovou stěrkou. V prostorách dílny je navrženo 10 pracovních stolů s 30 místy. Toto rozmístění je určeno pro práci dětí, při práci dospělých je počet snížen, aby měl každý dostatečný pracovní prostor. Z tohoto důvodu jsou pro sezení navrženy stohovatelné stoličky, které je jednoduché uschovat do skladu. Nad pracovními stoly bude natřený pruh popisovací barvou a také zde budou umístěny zásuvky. Sklad je určen pro uschování nepoužitého výstavního vybavení a židlí z přednáškového sálu. Dále k uskladnění matriálu pro dílnu. Pro tento účel zde budou umístěny policové regály ve třech řadách.


Cílem návrhu interiéru Muzea v Chomutově bylo doplnit unikátní historické prostory o čistý a jednoduchý design. Skrz prostory se prolínají dva vzory – oblouk reflektující klenbu, který se objevuje na betonové dlážděné podlaze a rybinový vzor původních parket. Rybínovým vzorem je provázáno navržené vybavení. Materiály jsou použity základní – bílá omítka, tmavě šedý beton, světlé dřevo a černý kov. Jedinečnost prostor také podporuje vlastní design modulárního nábytku.

VÝSTAVNÍ SÁL

PŘEDNÁŠKOVÝ SÁL

VSTUPNÍ CHODBA

DÍLNA, SKLAD

STUDIE / VÝSTAVNÍ SÁL

PŮDORYS / VÝSTAVNÍ SÁL

OSVĚTLENÍ / VÝSTAVNÍ SÁL

SEVERNÍ POHLED 

VÝCHODNÍ POHLED 

JIŽNÍ POHLED 

ZÁPADNÍ POHLED / VÝSTAVNÍ SÁL